Zelené strechy, vegetačné strechy, eko strechy alebo živé strechy – akokoľvek ich chcete nazvať, postupne získavajú svoje miesto na mnohých budovách a v srdciach ich obyvateľov. S týmto nárastom popularity však prirodzene prichádzajú aj mylné predstavy a naše obľúbené mýty.

Napríklad, že zelené strechy sú určené iba pre ekologické budovy, vyžadujú náročnú a nákladnú údržbu, sú experimentálne či riskantné. Pritom nič z toho nie je pravda. Poďme sa pozrieť na niektoré bežné mýty o zelených strechách a uvidíme, ako obstoja.

 

Mýtus 1: Zelené strechy sú pre väčšinu budov príliš ťažké

Pri novej výstavbe je strecha staticky navrhnutá už pre požadovanú záťaž zelenou strechou, takže sa už počíta s jej hmotnosťou a nie sú potrebné žiadne dodatočné zosilnenia. Už desiatky rokov sa aj v našich končinách projektujú strechy, ktoré sú zaťažené štrkom.

Pri extenzívnej zelenej streche sa väčšinou používa 8 cm strešného substrátu a celková záťaž strechy je aj pri plnom nasiaknutí vodou do 110 kg/m2. Pri rovnakej vrstve štrku je jeho hmotnosť až 132 kg/m2. Inými slovami, tam kde môže ísť štrk, môže ísť aj zelená strecha.

Existujú dokonca aj riešenia s ultra nízkou hmotnosťou, začínajúcou už na 80 kg/m2.

 

A čo staršie budovy? Pri rekonštrukciách sa často stretávame so strechami, pri ktorých je len veľmi ťažké určiť, či ešte znesú nejaké zaťaženie naviac. Takmer každá stará strecha však v sebe skrýva netušený potenciál, ktorým je jej ťažké pôvodné súvrstvie.

Kým dnes sa pre spádovanie strechy používa ľahučký spádový polystyrén, niekedy sa spádovalo škvárou, na ňu išiel ďalší betón a ako izolácia slúžili vrstvy asfaltových pásov, ktoré sa každou rekonštrukciou nabaľovali a zvyšovali, a na starších budovách je neraz aj 10 cm asfaltových pásov.

Demontážou pôvodných vrstiev teda získavame veľkú rezervu v hmotnosti, ktorú môžeme využiť na opätovné zaťaženie zelenou strechou. V konečnom dôsledku tak môže byť nová zelená strecha ešte ľahšia ako pôvodná, stará a nefunkčná strecha.

Mýtus č.2 Ja si na tú strechu ani neuvidím, takže zelená strecha je pre mňa zbytočná

Je pravda, že pohľad na zeleň je ako balzam na dušu. Vzhľad zelenej strechy sa mení spolu s ročným obdobím, a tak vyzerá každý mesiac trochu inak. Jednoducho majiteľovi robí radosť pri každom pohľade.

Poskytnutie estetickej hodnoty je určite veľmi vysokým benefitom zelenej strechy, avšak len jedným z mnohých a v podstate jedným z tých menej dôležitých.

Zelená strecha každému majiteľovi poskytuje celý rad výhod. Hlavnými výhodami zelených striech je zvýšenie tepelného komfortu v interiéri, znižovanie spotreby energie, skvalitnenie ovzdušia a eliminácia skleníkových plynov, zníženie a spomalenie odtoku dažďovej vody, tlmenie hluku, ochrana hydroizolácie a mnoho ďalších.

O benefitoch je tu aj článok ktorý sme písali pred rokom. 

 

Mýtus č.3: Keď ti začne tiecť zelená strecha tak to už nikto neopraví

Zatekanie strechy nie je koniec sveta. Najmä pripomíname, že zelené strechy nespôsobujú zatekanie! Prienik vody do strechy spôsobuje netesnosť na hydroizolácii.

Ak je strecha poškodená, alebo zle zrealizovaná, zatekať bude, či  je, alebo nie je prítomná zelená strecha. Zelené strechy naopak predlžujú životnosť hydroizolácie. Pretože zelená strecha je hrubá ochranná vrstva, ktorá chráni strechu pred UV žiarením, mechanickým poškodením a veľmi škodlivými účinkami extrémnych výkyvov teplôt.

Ak by sa však z nejakého dôvodu predsa len stalo, že zelená strecha zateká, proces opravy je veľmi jednoduchý: časť zelenej strechy sa odhrnie, zatekajúca časť sa zaizoluje a skladba zelenej strechy sa doplní. Najlepším spôsobom, ako zabrániť tomu, aby vám zelená strecha zatiekla je:

 1. vyžadovať iskrovú alebo zátopovú skúšku ešte pred montážou zelenej strechy

 2. inštaláciu zelenej strechy dať vykonať len skúseným a renomovaným realizátorom, ideálne tej istej firme, ktorá robila aj hydroizoláciu.

Každý skúsený a uznávaný realizátor zelenej strechy veľmi dobre vie, ako sa má správať k hydroizolácii tak, aby ju žiadnym spôsobom neporušil a nepoškodil.

 

Mýtus č. 4: Zelená strecha sa musí veľmi často udržiavať a nemám na to čas

Záleží to samozrejme aj od typu strechy. Ak si zvolíte strešnú záhradu, budete sa o ňu musieť starať úplne rovnako ako o záhradu pri dome.

Ak sa však rozhodnete pre extenzívnu zelenú strechu, tá je takmer bezúdržbová. Predsa len si však aspoň nejakú starostlivosť vyžaduje.

Takúto sporadickú údržbu však poľahky zvládnete aj sami a určite na to nepotrebujete záhradníka ani si na to nemusíte vyhradiť celý deň.

Úplne postačí na strechu vybehnúť pár krát do roka, pretrhať náletovú zeleň a pozrieť sa, či sú rastliny v poriadku. Pri dlhodobých suchách, ktoré bývajú najmä v lete je dobré rastlinky zavlažiť, ale dokonca aj bez toho sa suchomilné rastliny vedia zaobísť.

 

 

Mýtus č. 5: Zelená strecha je jednoducho príliš drahá a komplikovaná

Ešte stále sa nájde veľké percento ľudí, ktorí majú zo zelených striech strach – pretože toho o zelených strechách veľa nevedia a obávajú sa tiež, koľko to bude stáť.

Ak by sme si zhrnuli všetky benefity zelenej strechy, tak mnoho ľudí by predpokladalo, že strecha je mimo ich finančné možnosti. V skutočnosti však nie je vôbec taká drahá, ako si mnohí myslia.

Cena zelenej strechy sa môže pohybovať pri extenzívnej už od 35€ na meter štvorcový. Ak plánujete strechu využívať často a chcete na nej tráviť voľný čas, tak ideálnou je pre vás intenzívna zelená strecha, jej cena sa pohybuje od 40€.

Najatraktívnejšou a samozrejme najnáročnejšou a najdrahšou (od 65€)  formou intenzívnej zelenej strechy je strešná záhrada. Môže obsahovať kríky, menšie stromy, okrasné kvety, často býva doplnená chodníčkami, lavičkami, a inými dekoráciami.

Strešnú záhradu je však možné výborne využiť aj na pestovanie ovocia a zeleniny.

Investícia do zelenej strechy sa vám však bude postupne vracať vo forme úspor za chladenie a kúrenie a v dlhodobom horizonte oddiali potrebu rekonštrukcie strechy.

Keď sa navyše rozhodnete strechu využívať, môžete jej cenu porovnať aj s cenou pozemku v danej lokalite. Preto sú náklady vynaložené na založenie zelenej strechy jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré môžete pri stavbe domu urobiť.