Zelená strecha si vyžaduje veľmi malú údržbu. Avšak nejakú starostlivosť predsa len potrebuje, najmä po dlhej aj keď nie veľmi studenej zime.
Strecha sa prebúdza s cieľom poskytnúť svojmu okoliu svieži zelený koberec s vynikajúcou funkčnosťou. Úlohou jej majiteľov je zabezpečiť, aby boli splnené jej základné potreby.

Pri údržbe zelenej strechy je potrebné myslieť na tieto najdôležitejšie veci:

Jarné čistenie zelenej strechy!

 

Jar predstavuje skvelý čas na očistenie vysilenej vegetácie od burín. Posnažte sa, aby prospešný hmyz zostal na streche! Je tiež dôležité zabezpečiť čistotu odtokov. Cieľom je zaobstarať funkčnosť dažďovej vody na streche, kvôli dosiahnutiu rovnováhy pre zabezpečenie optima rastlín. Bez odtokov sa strecha nasýti veľkým množstvom vody, ktorá počas nevyhovujúcich období „utopí“ rastliny.

Je podstatné vedieť, že strechu ktorú tvoria červené rozchodníky nemôžeme s určitosťou označiť za mŕtvu. Rozchodníkové zelené strechy majú tendenciu v zime sčervenať a ak sa pozriete pozorne, pravdepodobne nájdete veľa zdravých a krásnych púčikov. Červená rozchodníková zelená strecha zmení svoju farbu na sviežu a zelenú.

Ak si nie ste istí, pozrite si video nižšie:

https://www.youtube.com/watch?v=RtCnKQ991lw&feature=emb_title

 

Vyčistite burinu a nežiadúce rastliny

Počas jarného obdobia je pomerne ľahké identifikovať burinu a iné nežiaduce rastliny, najmä sadenice stromov. Tie môžu v prípade neodstránenia poškodiť hydroizoláciu. Pri údržbe intenzívnej zelenej strechy buďte veľmi opatrní, pretože záhradné náradie môže vážne poškodiť vašu strechu. Najlepšie je nechať údržbu na certifikované spoločnosti. Ak si sami udržiavate strechu skontrolujte, či tým náhodou nie je ovplyvnená vaša záruka.

 

Podľa potreby aplikujte živiny

Neodporúčame používať hnojivá. Hlavne z ekologického hľadiska, ale taktiež aj ekonomického. Dobre navrhnutá zelená strecha, ktorá je optimalizovaná pre vaše podnebie, nevyžaduje veľa pridaných živín. V niektorých prípadoch je to však potrebné, ale zamerajte sa na najnižšie možné dávkovanie.

Renovujte oblasti, ktoré vyzerajú holo

Skontrolujte zelenú strechu a poopravte tie časti strechy, ktoré vyzerajú byť holé, t.j. pozrite sa na video v tomto článku, aby ste sa uistili, že dokážete odlíšiť zdravé časti od tých mŕtvych.
Drobné prázdne miesta sa často rýchlo kolonizujú plytkými korenistými a rýchlo rastúcimi druhmi rozchodníkov, väčšie by ste mali radšej zakryť. Je ľahké ich pokryť rozchodníkovými kobercami, keďže koberec okamžite zakryje pôdu a chráni strešný substrát pred vymytím dažďom, alebo vetrom.

V prípade akýchkoľvek otázok nás kontaktujte!

 

Zdroj: https://www.purple-roof.com