V súčasnej ekologickej dobe zelené strechy prichádzajú skutočne do kurzu, či už dochádza k realizáciám na strechách domov, hospodárskych budov, dokonca aj garáži. Keď sa však snažíte dopátrať k detailným informáciám o rastlinných druhoch vhodných na výsadbu týchto striech, narazíte len na zopár strohých informácií. Ak chcete vedieť väčšie množstvo informácii o rastlinkách vhodných na realizáciu zelených striech, my Vám túto problematiku priblížime.

Strechy sú pre život rastlín náročným miestom, keďže sú náchylné na intenzívne teplo, chlad, vietor a sucho, a navyše nedokážu uniesť veľkú váhu, takže rastliny musia rásť v niekoľkých centimetroch pôdy. Prevažne sa jedná o rastliny, ktoré prirodzene rastú na púštnych útesoch, vysokohorských skalách a na ďalších takých „nehostinných“ miestach. Našťastie medzi ne patrí veľa skutočne ohromujúcich druhov – niektoré nádherne, iné úplne bizarné a dokonca aj niektoré z nich sú jedlé alebo inak užitočné. Zelené strešné rastliny spadajú do štyroch všeobecných kategórií:

Sukulenty

Tento druh je základom akejkoľvek zelenej strechy, prosperujú prakticky bez vody alebo pôdy. Sú k dispozícii v širokej palete farieb a poskytujú, čím zabezpečujú pestrosť vašej strechy.

Sedum spp., známi tiež ako rozchodník, keďže jeho listy pripomínajú hladké, leštené kamene sú kráľmi živých rastlín na streche. Existujú doslova stovky odrôd, ktoré sa vyskytujú na útesoch po celom svete a boli prvým druhom používaným v priemysle zelených striech. S toľkými rôznymi farebnými odrodami môžete na strechu namaľovať krásny obrázok.

biofilter

Sempervivum spp, boli používané ako tradičné škandinávske strešné rastliny,  v latinčine znamená „vždyzelené“, čo naznačuje, že Vaša strecha bude s týmto typom rastlín celoročne atraktívna. Rovnako ako sedum zostávajú nízko nad zemou a sú dodávané v mnohých farbách.

Delosperma spp. sú sukulentmi pestovanými pre kvety podobné sedmokráskám, kvitnú po celé vegetačné obdobie. Existujú biele, žlté, červené a fialové odrody a väčšina má vo zvyku meniť svoj odtieň farby, keď kvety strácajú a vytvárajú tak monochromatický efekt.

Delosperma cooperii  

Eónium stromovité (Aeonium arboreum) je odroda rastúca ako malý strom (zvyčajne menej ako dva metre vysoký), ktorý vyzerá, že by bol viac doma na Marse ako na Zemi. Nejde o rozprestierajúcu sa rastlinu, ako ostatné sukulenty v zozname, ale zabezpečí vašej strešnej záhrade trochu vertikálnej variácie. Odroda Zwartkop alebo Schwartzkopf (čierna hlava v holandčine/nemčine) prináša so svojou farbou tiež veľký záujem – je až tak tmavo fialová, že je skoro čierna.

 

Trávy

Väčšina tráv by na zelenej streche zahynula, samozrejme pokiaľ by neboli v lete neustále zavlažované. Existuje však niekoľko druhov, ktoré dané podmienky zvládajú. Rovnako ako sukulenty, využívajú sa na pokrytie mnohých plôch, taktiež vytvárajú zaujímavý kontrast v kombinácii so sukulentmi

Trávnička prímorská (Armeria maritima) vôbec nesúvisí s trávnikom, ale listy sa javia ako upravené zelené zhluky tráv. V prírode rastie na morských útesoch a dunách (odtiaľ názov maritima), vďaka čomu je dobre prispôsobená strešným podmienkam. Na rozdiel od akejkoľvek trávy je v lete skrášlená ružovými alebo fialovými kvetmi.

Ostrica čierna (Carex nigra) sa používa na živých strechách často , pretože jej korene vyžadujú menšie množstvo pôdy.

Lúčne kvety

Ich použitie je zriedkavejšie, nakoľko vyžadujú väčšie množstvo substrátu ako iné uvedené druhy. Astra alpínska pochádza vysokohorských oblastí, čo znamená, že jej nie je vôbec cudzie intenzívnejšie počasie, či menšie množstvo pôdy. Napriek tomu vytvára brilantné zhluky nasýtených fialových kvetov, ktoré priťahujú hordy motýľov. Rebríček obyčajný je bežne známa ako divoká rastlina, ktorá sa v porovnaní s astrou intenzívne rozšíri po povrchu vašej živej strechy. Táto silná liečivá rastlina má silno aromatické listy a vysoké kvetinové stonky pokryté širokými konkávnymi kvetmi, ktoré vytvárajú skvelé prostredie pre motýľov. Ak vám na druhu rastlín nezáleží tak jednoducho nakúpte na tomto odkaze a všetko vyriešime za Vás.

Aromatické byliny

Keď sa zelená strecha stane bylinkovou záhradou. Mnohé z najbežnejších bylín rastú na suchých skalnatých miestach, vďaka čomu sú ideálnou voľbou na zelenú strechu. Odrody uvedené v tomto zozname sú nízko rastúce a rýchlo sa šíriace.

Thymus vulgaris je štandardná záhradná odroda tymiánu, ktorá sa plazí po výškach len niekoľko centimetrov, dokonca táto bylinka je pochôdzna. Predstavuje luxusná aromaterapeutickú posteľ pre letné opaľovanie na streche a v neposlednom rade je pomocníkom do kuchyne. Origanum vulgare je bežné oregano. Rovnako ako tymián je pôvodom zo skalnatých kopcov. Taktiež vytvára rýchlo rastlinné koberce, rastie do výšky 10 až 15 centimetrov.

 

Ak by vás však omrzela výsadba spomínaných druhov kvetov, máme tu pre vás vynikajúce riešenie – rozchodníkové koberce. Nevyžadujú takmer žiadnu údržbu, vyhovuje im priame slnečné žiarenie, nevadí im mráz ani sneh. Zelená strecha pokrytá rozchodníkovými kobercami od nás Vám zakvitne niekoľko krát do roka a bude hrať farbami od jari až do zimy. Okrem najčastejšie používaných skalničiek, ktoré sú pokryté minimálne z 95 % ôsmimi až dvanástimi druhmi rozchodníkov a ihneď po položení sú úplne sebestačné máme v ponuke aj mnoho ďalších druhov. Pre milovníkov prírody máme v ponuke divoké lúčne kvety, ktoré obsahujú až 30 rôznych druhov divokých lúčnych kvetov a tráv. Nakoľko myslíme aj na biodiverzitu a budúcnosť ďalších generácii, pre motýle a včely sme dali do ponuky špeciálne vyvinuté vegetačné koberce v Holandsku. Tento vegetačný koberec je zložený z štyroch druhov rozchodníkov, niekoľkých druhov okrasných tráv a až štyridsiatich druhov bylieniek a trvaliek.

 

V Holandsku bol dokonca špeciálne vyvinutý koberec pre tienisté miesta. Či už na streche alebo v záhrade, možno je plocha, ktorú by ste chceli mať krásne zelenú práve v tieni a nedarí sa tam takmer žiadnym rastlinám. Naši záhradníci dali dokopy druhy, ktorým práve tieň vyhovuje najviac.

Tento vegetačný koberec je zložený z dvadsiatichšiestich druhov rastlín, ktoré tienisté miesta milujú. Biele, žlté, ružové a červené kvety dodajú vašej streche alebo záhrade ten správny šmrnc.

Rastliny prinášajú streche či záhrade akýsi šmrnc, taktiež môžu urobiť viac ako len vyzerať dobre. Zostavením správnej štruktúry a rovnováhy môže byť vaša strecha premenená na prostredie plné pohodlia a príjemnej atmosféry.

Ako sme na našej FB fanpage uvádzali – bolo dokázané, že znižujú stres. Pomáhajú tiež čistiť vzduch, ktorý dýchame, dokonca produkujú nami tak potrebný kyslík. Rastliny nám jednoducho spôsobujú lepší pocit. Veríme, že každý milovník prírody si v článku našiel to svoje a vytvoril vo Vás lepší pocit.

Zdroje: https://inhabitat.com https://saczooplants.wordpress.com https://www.eddingtonhousenursery.co.uk https://www.waltersgardens.com www.zoznam.sk www.outsidepride.com https://www.anniesannuals.com / https://www.crocus.co.uk www.rozchodnik.sk