Veľkými problémami tejto doby hlavne pre skupiny ľudí žijúcich v meste sú znečistené ovzdušie, nadmerné množstvo dažďovej vody v prípade zrážok, či mestské tepelné ostrovy, no v neposlednom prípade život v „neprirodzenom“ prostredí. Riešením tejto nežiadúcej reality sa javí premena striech budov do živých záhrad a parkov. Výsledkom bude určite spríjemnenie života v meste. Zelené strechy začali realizovať v Európe v šesťdesiatych rokoch,  pričom v USA to bolo ešte neskôr- až v roku 2000. Nakoľko zelené strechy sú stále rozšírenejším artefaktom pripravili sme si pre vás tento krátky zoznam niekoľkých z nášho pohľadu pozoruhodných a krásnych zelených striech po celom svete.

Technická univerzita Nanyang – Singapur

Túto strechu sme si vybrali kvôli jej hlavnej črte, ktorou je s určitosťou jej zelená strecha, ktorá sa skláňa takmer v uhle 45 stupňov. Nádvorie tvoriace priestor medzi hlavnými ramenami budovy sa krásne odráža v interiéri vysokých okien. Zelená strecha okrem estetickej hodnoty slúži aj ako vonkajší spoločenský priestor a bola realizovaná za účelom udržania nízkej teploty okolia. Okrem toho rybník poskytuje oddych a pomáha ochladzovať nádvorie.

Strešný trávnik sa skladá z kombinácie dvoch tráv – Zoysia matrella a Ophiopogon. Pod trávnatou strechou sa nachádzajú štyri vrstvy, medzi ktoré patria rozdrvené sopečné horniny, pemza a umytý piesok, ako aj rohož na zadržiavanie vlhkosti. Žiarivá farba a sviežosť sú celoročne zabezpečované automatickým postrekovacím systémom, ktorý využíva zozbieranú dažďovú vodu.

ACROS medzinárodná hala prefektúry Fukuoka – Fukuoka City, Japonsko

V prípade tejto zelenej strechy je pozoruhodné, že sa skladá zo 100 000 štvorcových metrov zelene vystupujúcej z pätnástich terás. Impozantný park navrhol renomovaný architekt Emilio Ambasz v roku 1995. Kontroverzne vláda navrhla, že stavba budovy bude postavená na poslednej zelenej lokalite mesta Fukuoka. Ambasz demonštroval tým, že chcel zároveň poskytnúť park aj budovu. Budova a jej zeleň poukazuje ako môžu byť zelené strechy využité na zvýšenie ekonomickej životaschopnosti budov znížením nákladov na vykurovanie a chladenie a tiež poskytnutím potrebného zeleného priestoru v hustom mestskom prostredí. Šikmá strecha budovy poskytuje verejný priestor, ktorý sa od tradičného parku ničím nelíši.

Chicago City Hall Green Roof – Chicago, Illinois, Spojené štáty

Nemôže chýbať ani najznámejšia strešná záhrada v Chicagu leží na vrchole radnice. Strešná záhrada City Hall bola zasadená v roku 2000 a taktiež bola demonštračným projektom poukazujúcim na prínos zelených striech na teplotu a kvalitu ovzdušia. Záhrada sa skladá z 20.000 rastlín viac ako 150 druhov, vrátane kríkov, viniča a dvoch stromov. Rastliny boli vybrané pre svoju schopnosť prosperovať v podmienkach na streche vystavenej slnku a silnému vetru. Väčšina z nich sú rastliny pochádzajúce z oblasti Chicaga. Mesto zažíva extrémne teplotné zmeny od zasnežených zím až po vlhké letá. Ďalším nezvyčajným aspektom tejto zelenej strechy je, že bola realizovaná na existujúcej budove. Strešná záhrada má veľmi tenký a ľahký profil, aby nepreťažovala existujúcu konštrukciu.

Meera Sky Garden House, Singapur

U Meera Sky Garden House  je zaujímavé, že zeleň je viditeľná alebo prístupná z každého poschodia – štvorposchodovej súkromnej rezidencie, ktorú postavil architekt Guz Wilkinson na ostrove Sentosa v Singapure. Budova je postavená so strešnými záhradami na každej úrovni a spája sklenené a pevné steny, zabezpečuje súkromie a zároveň maximalizuje priečne vetranie, čím sa znižuje potreba klimatizácie.

Städel Museum, Frankfurt, Nemecko

Múzeum Städel, ktoré bolo založené v roku 1815 predstavuje výnimočnú zbierku európskeho umenia. No my sme si ho vybrali kvôli výnimočnej streche. Tvorí ju klenutá zelená strešná záhrada s kruhovými svetlíkmi, ktoré pokrývajú novú podzemnú galériu. Miestna firma Schneider Schumacher prevzala kormidlo s rekonštrukciou a návštevníci sú potešení zrekonštruovaným priestorom a taktiež s energetickou úsporou.

Espace Bienvenüe, Marne-la-Vallée, Francúzko

Francúzsky architekt Jean-Philippe Pargade vytvoril rozsiahly kampus pre výskumné a inžinierske centrum Pôle Scientifique et Technique Paris-Est, známe tiež ako Espace Bienvenüe, v meste Marne-la-Vallée, ktoré je východne od Paríža. Tento výtvor sa mu skutočne podaril, ústredným bodom areálu je viac ako 650 metrov dlhá zvlnená betónová budova, ktorá je pokrytá prístupnou záhradnou terasou navrhnutou v spolupráci s krajinným architektom Davidom Besson-Girardom.

Daniel F. a Ada L. Rice Plant Conservation Science Center, Chicago

Strecha bola navrhnutá Booth Hansenom a dokončená v roku 2009, Daniel F. a Ada L. Rice Plant Conservation Science Center v botanickej záhrade v Chicagu má 16 000 štvorcových stôp zelenej strešnej záhrady. Zaujalo nás, že strecha je rozdelená na dve časti, jednu s pôvodnými rastlinami a druhá je tvorená odrodami typicky používanými v zelených strechách. Okrem estetickej hodnoty sú pozemky mnohonásobne efektívne, nakoľko sa využívajú na vykonanie rozsiahleho výskumu o tom, k akej prosperite rôznych rastlín dochádza na jednotlivých strechách.

Biesbosch Museum, Holandsko

Keď mal Marco Vermeulen za úlohu renováciu Biesbosch Museum v De Hilweg v Holandsku, potreboval nájsť spôsob, ako spojiť starú budovu s novo navrhnutým krídlom. Súčasťou ich riešenia bolo pokrytie strechy trávou a bylinami, čím došlo k vytvoreniu nového prostredia pre zvieratá, rastliny a ľudí. Táto lokalita predstavuje ekologicky vodný park, ktorý chce poukázať a inšpirovať k  dopĺňaniu nových budov existujúcim prírodným prostredím.

Pivnica Marchesi Antinori Chianti Classico, Bargino, Taliansko

Kým mnohé zelené strechy sú vysadené trávami alebo machom, v tomto prípade bolo voľbou pre pivnicu  hrozno. Architektonická firma vo Florencii Archea Associati navrhla nové 600-ročné sídlo spoločnosti nachádzajúce sa v zemskom povrchu, pričom strecha je tvorená viničom v kombinácii s prírodnými materiálmi ako je terakota a drevo.

BONUS : Museé du Quai Branlys – Paríž, Francúzsko

Aj keď sa jedná o vertikálnu záhradu, v tomto zozname nemôže chýbať, môžete ju považovať za taký bonus a radu kam zavítať v prípade, že budete v Paríži. Táto zelená stena bola navrhnutá a vysadená francúzskym botanikom Dr. Patrickom Blancom, 650 metrov dlhé a 14 metrov vysoké Musée du quai Branly Greenwall je jednou z najznámejších Blancových vertikálnych záhrad a jednou z najviac fotografovaných na svete. Tvárou v tvár k rieke Seina, s parkom a malými uličkami vytvára mikroklíma vyhovujúce prostredie pre veľké množstvo rastlín.

Vďaka francúzskemu zákonu, ktorý prešiel v marci 2015, musia byť strechy na nových budovách v komerčných zónach vo Francúzsku buď čiastočne pokryté rastlinami alebo solárnymi panelmi. Podobné predpisy týkajúce sa zelených striech existujú v rôznych mestách po celom svete, vrátane Tokia, Toronta, Kodane či Zürichu, veríme že sa niečomu podobnému dočkáme aj na Slovensku.

Dúfame, že Vám článok opäť rozšíril obzory a všetky tieto projekty poukázali ako nový dizajn strechy môže zlepšiť naše vnímanie priestorov: či už zosúladenie prírody a architektúry, rôznych biotopov, inovatívnych miest na život a nových pohľadov na naše mestá.

Zdroje: https://www.architecturaldigest.com, https://interestingengineering.com/, https://www.americanforests.org, https://land8.com