Jedným z našich najobľúbenejších projektov je ekofarma v Malej Lehote, ktorá je tiež Drevostavbou roka 2014! Je to krásna drevostavba na vrchole mierneho kopca, zasadená do malebnej krajiny. Strechu sme robili v jeseni a pri pohľade cez obrovské okno v obývačke sme mali pocit, akoby sme pozerali na veľké domáce kino. Síce sa jeho obraz veľmi nehýbal, napriek tomu bol dychberúci.

Drevodom – Malá Lehota – © Peter Gregor

Túto kvalitnú drevostavbu dokonale dopĺňa naša extenzívna zelená strecha. Napriek tomu, že sa o strechu nikto nestará, vďaka priaznivým lokálnym podmienkam sa vysadené sadeničky rozchodníkov rýchlo rozrástli a pokryli celú plochu strechy. Keď sme po dvoch rokoch mali cestu okolo Malej Lehoty, zastavili sme sa tu, aby sme sa pozreli, ako sa streche darí.

Drevodom - Malá Lehota - © Peter Gregor
Drevodom – Malá Lehota – © Peter Gregor

Celá bola zakvitnutá na ružovo a husté súkvetia sa tlačili jedno vedľa druhého. Majiteľka sa nám zverila, že táto ružová sa jej až tak veľmi nepáči a oveľa viac sa jej páčilo, keď bola pred dvomi týždňami zakvitnutá na žlto. Aj to je na zelených strechách krásne, že vás neustále prekvapujú, menia sa a prispôsobujú sa ročným obdobiam. Čo môže byť krajšie ako živá strecha?

Ak chcete vidieť viac fotiek z tejto Ekofarmy, pozrite si článok, ktorý vyšiel v Trende.